zaterdag 15 oktober 2016

Afbeeldingsresultaat voor lezen in eerste leerjaar zoemDeze week zijn we wat blijven stil staan bij de leerstof. Er was wat werk aan de winkel! Alle werkjes van de voorbije week hebben we geremedieerd. Wat bijgestuurd waar nodig of extra oefenstof. Nu zijn we weer helemaal klaar voor de nieuwe week. We ronden deze week kern 2 af. Nog 2 nieuwe woordjes en letters te gaan. Dus voor de vakantie diploma 2!  Ook het lezen kreeg een duwtje in de rug. Leesboekje 2 bevat al heel wat meer tekst. Hakken en plakken moet nu stilletjes aan op gang komen. Uiteraard krijgt elk kind verder de tijd om deze techniek onder de knie te krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor schrijven
Zo hebben we ook wat kunnen bijbenen in het schrijven. Alle gekende letters kunnen we nu ook schrijven. Ik merk heel duidelijk dat de motoriek grote stappen vooruit zet. De letters krijgen mooie vormen, zijn minder hoekig en worden ook al heel wat kleiner! Dus een dikke duim daarvoor!
Bij het schrijven van de cijfers is het nog wat opletten. Ze lijken er wel op maar worden niet correct gevormd. Het is belangrijk om de schrijfrichting te respecteren.
 


Afbeeldingsresultaat voor getalbeeldenDe verschillende bewerkingen werden ook nog eens heel goed onder de loep genomen! Splitsen, optellen en aftrekken. Het lijkt voor ons zo heel gewoon maar voor velen is het toch "toveren" met de getallen. En niet altijd zo evident! Materiaal is en blijft hier heel belangrijk! Dus vingers lijken wel gemakkelijk en dichtbij maar zijn geen optie! Wat in het tweede leerjaar met 35 + 8= ???? Het inzicht moet er zijn en dit kan enkel door gebruik van het passende materiaal. Een gat boren in een muur doe je met een boormachine en niet met je vinger. Juiste materiaal is nodig om goed te kunnen werken. Zo leg ik dit uit aan de kinderen. De getalbeelden blijven dus een belangrijk gegeven.

Afbeeldingsresultaat voor herfst
                                               
In de lessen WO en muzische werken we verder rond het thema herfst.  Als het weer dit toe laat zullen we in de laatste week voor de vakantie een "herstwandeling" doen. Meer info volgt dan uiteraard.